torstai 7. joulukuuta 2017

Joulukalenteri: Luukku 7

Street Fashion Finlandin joulukalenteri on edennyt luukkuun nro. 7!
Luvassa on jälleen käsityöohje made by Päivi.

 
Kysymys: Miksi näissä ohjeissa esiintyvät asusteet ovat niin söpöhöpöjä?
Vastaus: Koska ylläpitäjänä olen pistänyt merkille, että meille lähetetään julkaisuun paljon kuvia, joiden yhteydessä mainitaan mm. sellaisia tyylinimiä kuin fairy kei ja lolita = söpöjä. Tästä olen vetänyt johtopäätöksen, että Street Fashion Finlandilla on paljon söpöyttä arvostavia seuraajia. Tällöin kun saan päättää valitsenko ohjeeseen mustan kankaan vai vaaleanpunaisen, ajattelen tätä faktaa seuraajistamme, ja teen käsityöohjeet suloisissa väreissä. Henkilökohtaisena mielipiteenä käsityöohjeet näyttävät kivemmilta, kun niissä esiintyvät tavarat ovat vaaleita tai värikkäitä. Asusteiden tekninen toteutus on kuitenkin aina sama, oli sitten kyseessä pastelliunelma tai mustaa ja ketjuja. 

Esittelen nyt miten voi valmistaa todella helposti todella Harajuku -tyylisen rusetin! Rusetti on malliltaan yksinkertainen, mutta siitä tulee erikoinen sillä, että rusetin päälle tulee tylli. Tyllin ja rusetin väliin laitetaan kaikkea kivaa pikkusälää. Yksinkertainen rusetti alkaa välittömästi näyttämään persoonalliselta!


 Välineet:
- Sakset
- Ompeluneuloja ja nuppineuloja
- Ompelulankoja
- Mittaus- ja merkkausvälineet
- Ompelukone (jos ei halua kokonaan käsin ommella) 
- Silitysrauta ja -lauta. Selvitä missä lämpötilassa valitsemasi kangas silitetään!

Materiaalit:
- Kangasta rusettiin ja keskinauhaan
- Tylliä tai organzaa
- Hiusklipsi tai hiuspanta, jotakin millä rusetin saa pysymään hiuksissa
- Pieniä ja kevyitä koristeita, kuten helmiä, kuvioconfettia, pompomeja...

Määrät:
- Rusettikangas 24 cm x 18 cm + saumavarat
- Keskinauha 3 cm x 12 cm + saumavarat
- Tylliä rusettikankaan ja keskinauhan verran
- Koristeita niin paljon kuin sielu sietää

LUE OHJE KOKONAAN ENNEN TYÖSKENTELYN ALOITTAMISTA!


Esimerkkinä teemme liilan rusetin, jonka päälle tulee vaaleanpunaista tylliä. Tyllin alle laitetaan pieniä helmiä, nalleconfettia ja isoja välkehteleviä sydänmiä. Silitä kankaat suoraksi ennen työskentelyn aloittamista. Kankaat on ostettu Eurokankaasta. Kuvioconfettia voi katsella askarteluvälinekaupoista.


Taita kangas ja tylli keskeltä oikeat puolet vastakkain. Silitä. Laita taitettu tylli taitetun rusettikankaan väliin ja ompele kiinni ensimmäisessä kuvassa näkyviä sinisiä viivoja pitkin. Jätä keskelle ylälaitaan muutaman sentin aukko rusetin kääntämistä varten (toinen kuva). Pidä huoli, että ommellessa tylli jää varmasti saumojen väliin. Käännä ommeltu rusetti oikeinpäin. Silitä saumat auki ja kangas suoraksi. 

Jaa rusetin väliin tulevat pikkuhilut tasan kahteen pinoon. Ujuta koristeet tyllin ja rusetin väliin samasta aukosta, josta rusetti käännettiin oikeinpäin. Pidä huoli, että pinot pysyvät toisistaan erillään vielä tyllin sisälläkin.


Merkitse rusetin keskikohta. Harsi käsin sitä pitkin pitkää tikkiä. Kiristä lankaa, jotta rusetin keskikohta tiivistyy. Pyöritä lanka keskikohdan ympäri ja päättele. Tämän jälkeen ompele käsin kääntöaukko umpeen. Rusetti on muuten valmis, paitsi että keskinauha vielä puuttuu.


Taita keskinauhan oikeat puolet vastakkain ja ompele. Käännä keskinauha oikeinpäin, silitä suoraksi ja kiinnitä rusettiin. Ompele käsin keskinauhan toinen pää rusetin keskelle taakse kiinni. Kierrä nauha rusetin keskikohdan ympäri, ja ompele käsin lähtöpisteeseensä keskelle taakse kiinni. Jos keskinauha on liian pitkä, leikkaa ylimääräinen pois. Lopuksi lisää mieleinen kiinnityssysteemi. Kyseinen voi olla hiusklipsi tai vaikka hiuspanta, joka työnnetään keskinauhan läpi. Rusetin keskikohtaa voi vielä halutessaan koristella (kuva alla).


Vastaavalla ohjeella pystyy valmistamaan ihan normaalinkin rusetin ilman tylliä ja pikkusälää.

Muistakaa, että kun tehdään käsitöitä, lopputulos saa olla käsintehdyn näköinen! 
Kiitos lukemisesta!

- Päivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti