keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Joulukalenteri: Luukku 6

Hyvää itsenäisyyspäivää! 

Tämä on Street Fashion Finlandin joulukalenterin 6. luukku. Tänään juhlimme syntymäpäiväsankaria, eli 100-vuotiasta Suomea! Ylläpitäjät kertovat Suomifiiliksiään.

 NamikoPäivi

"Sen vertaista toista en mistään ma saa/
On armain ja kallein mull' ain' Suomenmaa/
Ja kiitosta sen laulu soi Sylvian/
Ja soi aina lauluista sointuisimman" Minä ja Suomi tulemme hyvin toimeen keskenämme mm. koska

1. Tykkään talvesta
2. Tykkään pimeästä talvesta ja pystyn nukkumaan valoisassa kesällä
3. Osaan uida
4. Minulla on eksoottinen ä-kirjain nimessäni
5. Tasa-arvo ja mahdollisuus korkeaan koulutukseen ovat mieleeni

Juhlavuotena tein muutamia Suomi-juttuja. Ompelin työpaikalleni Suomi 100 -esiliinoja Marimekon kankaasta Ruutu-Unikko (sinivalkoinen tietty), mutta unohdin ottaa niistä valokuvan, joten kyseisestä ei ole näyttää todisteita :´D. Helmikuussa minusta otettiin sinivalkoinen morsian -valokuvia (Vesa Lýra photography). Vastauksena kysymyksiin en ole naimisissa, mutta kyseinen hääpuku on kyllä minun. Paikallisen mallit ja valokuvaajat -yhteisön kuvahaasteena oli "Kuva, jollaista sinusta ei ole koskaan otettu". Minusta ei ollut koskaan otettu hääkuvia. Onnistuneen kirpparireissun jälkeen tarpeisto oli koossa.


 Suomalaisia asioita, joita en ole koskaan tehnyt
- Syönyt mämmiä
- Avantouinti
- Omistanut kesämökkiä
- Omistanut saunavihtaa
- Tykännyt kahvista

Vaikka en omista saunavihtaa, minä omistan Suomen kansallispukuja. Suosikkini niistä on Munsalan puku, koska se on sinivalkoinen. Vanhempani ostivat Helmi Vuorelma Oy:n asun minulle kirpputorilta. Pesin ja korjasin asun käyttökuntoon ja mainittakoon, ettei kyseinen ollut itsestäänselvyys. Käytän asua kesällä ihan vain omaksi iloksi ja sellaisissa juhlissa, missä ei ole iltapukupakkoa. Juhlista puheenollen kutsuni linnan juhliin on jälleen hukkunut postissa... Kun kävin vuoden alussa Japanissa, Munsalan puku oli sielläkin mukana ^_^.Tomi Laurila Eatbest Photography


Minorea

Minun Suomeni ja suomalaisuuteni ei näy kuviin niin hyvin, sillä se on enemmän tunnetila. Kun hymyilee nähdessään sinivalkoisen ulkovalon, kun iloitsee huomatessaan naapurien tehneen soihtukäytävän postilaatikoille, kun liikuttuu katsoessaan hävittäjien ylilentoa tai kun pudottaa kyyneleen Tuntemattomalle sotilaalle. Minun Suomessa arvostan sitä, että saan pukeutua kuin haluan, saan opiskella, käydä töissä, harrastaa ja lukea kotona kirjaa kaikessa rauhassa - suomeksi.

 

Essi


Muutamia kuvia itsenäisyyspäivän vietosta meiltä.

Itsenäisyyspäivä on perheellämme aina hieman poikkeava muihin suomalaisiin verrattuna, sillä äitipuolellani on samana päivänä syntymäpäivä. : D Ylimmässä kuvassa on Mannerheimin patsas Lahdessa, jonka kuvasin kun olimme matkalla viikinkiravintola Haraldiin juhlistamaan syntymäpäiviä. Tilaisuutta varten olin pukeutunut vähän Suomi 100 -henkisesti: sinisiä kukkia mekossa, sen päällä valkea pörröinen villatakki, ja kaulassa rippiristi.

Loppuilta meni kakkukahvitellessa ja katsellessa perinteisesti Linnan juhlia. : D Niitä ei voi jättää välistä minään vuonna, etenkään juhlavuonna! Myös hihna 24/7 -live oli hauskaa itsenäisyyspäivän ajanvietettä aattona.


Yksi Suomi 100 -tapahtuma, johon osallistuin, oli teemavuoteen kuuluva muotinäytös ammattikoulu Variassa. Paras ystäväni opiskelee siellä vaatetusalaa, ja vinkkasi minulle projektista. Otin haasteen vastaan, ja mallien vähyyden vuoksi päädyin esittelemään kaksi asukokonaisuutta! Vaihdoin vain vaatteet nopeasti lavan takana esityksen aikana.

Muotinäytöksen tarkoituksena oli esitellä suomalaista muotia 1920-luvulta aina 2000-luvun alternative -tyyleihin asti. Minun kategoriani olivat 60-luku sekä 2000-luku: musta kotelomekko ja siihen kuuluva "käpy"hattu sekä käsintehty lolita, jonka Neea lainasi minulle. Videotallenteen muotinäytöksen kaikista asuista näet täältä!

On mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan suomalainen muoti kehittyy tulevaisuudessa!
Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi ♡


Satu

Mitä katumuodin harrastamiseen tulee, oma henkilökohtainen arvomaailmani painottaa seuraavia asioita:

1. Arvostan suomalaista hyvin tehtyä käsityötä. Käsityönä valmistetut, yksityisten yrittäjien vaatteet ovat arvokkaimpia vaatteita mitä minulla olla saattaa. Hienoimpia ovat vaatteet ja asusteet, mitkä on valmistettu varta vasten minulle. Sen lisäksi, että ne ovat toiveideni mukaisia, ne myös istuvat päälleni täydellisesti. Suomalainen käsityö ei ole halpaa, miksi pidän hyvää huolta saamistani vaatteista, koska uusia ei ole varaa hankkia joka päivä. Monilla käsityöläisillä on persoonallisia ja ihania ideoita tuotteissaan. Arvostakaa heidän tekemäänsä työtä!

2. Tuen oman lähialueeni yrityksiä, kuten vaatekauppoja, kahviloita ja kirpputoreja. Kaiken ei tarvitse löytyä hetinyt, vaan etsiminen on osa hupia. Parasta on löytää jotain uutta ja persoonallista sopuhintaan. Monet hienot vaatteeni ja kenkäni olen löytänyt lähialueen pienistä putiikeista ja kirpputoreilta. Olen tullut tutuksi monien kauppojen pitäjille, jolloin vierailu kaupassa ei ole pelkkää ostamista, vaan myös kuulumiset vaihdetaan siinä samalla.

Aina ei ole helppoa löytää mieleisiään vaatteita. Joskus pitää tinkiä periaatteistaan olla turvautumatta netin kauppoihin tai massamuotimyymälöihin saadakseen tarvitsemansa. Yksi tärkeä ajatus tämän kaiken takana on se, että tuen valinnoillani suomalaista käsityötä, suomalaisia yrittäjiä ja jopa isoissa ulkomaalaislähtöisissä ketjumyymälöissä tuen sentään sitä, että myymälä tarjoaa työtä suomalaisille.


Mistä tämä Itsenäisyyspäivän asukokonaisuus koostuu?

- Korsettihame -yhdistelmä (käsityö)
- Asusteet, eli korut ja laukku (käsityötä ja kirpputoreja)
- Kengät (sekatavarakauppa)
- Säärystimet ja alushame (ketjuvaateliikkeet)
- Sukat (suomalaisia yrityksiä)
- Hame ja paidat (kirpputorit)
- Peruukki (nettikauppa)
- Hattu (lähialueen yritys)

Sekaan mahtuu myös ulkomailta tuotuja asusteita. Suomileijonapölkky, millä istun, on myös käsityönä valmistettu.

Toivottavasti SFF voi jatkossakin tukea suomalaista katumuotiharrastusta tuomalla esiin upeita pukeutujia ja auttamalla löytämään samanhenkisiä ihmisiä vaateharrastuksen parista.

Hyvää itsenäisyyspäivää ja muistakaa kunnioittaa toistenne arvomaailmoja koskien pukeutumista!

- Street Fashion Finlandin ylläpito

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti