tiistai 5. joulukuuta 2017

Joulukalenteri: Luukku 5

Tervetuloa Street Fashion Finlandin joulukalenterin pariin! Tämä on luukku nro. 5. Jälleen tehdään käsitöitä Päivin johdolla.

Päivi kenen johdolla käsitöitä tehdään.

Onko teillä ihan oikeaa joulukalenteria? Minulla on yksi, mutta siitä ei saa suklaata tai edes salmiakkia. Vanhempani ovat ostaneet minulle - jälleen kerran - raaputusarvan. Minun mielestä ihan paras joulukalenteri on sellainen, mistä saa pienen lahjan joka päivä ^_^. Rakastan lahjoja... Seuraava käsityöohje sopisi tällaiseen pieni lahja -kalenteriin erinomaisesti!

Tämä ohje on samankaltainen kankaasta tehdyn pinssin kanssa. Valmistamme kangasmerkin! Kangasmerkki on hauska tapa koristella vaatteita ja erilaisia merkkejä voi tehdä kaikenlaisista kankaista.

Jos mietit, kannattaako tehdä pinssi vai kangasmerkki, niin
- Kangasmerkki kannattaa tehdä silloin, jos kankaassa oleva kuvio on liian suuri pinssiin.
- Pinssi kannattaa tehdä silloin, jos haluat vaihtaa sitä vaatteesta/asusteesta toiseen.

  
Välineet:
- Sakset
- Ompeluneuloja ja nuppineuloja
- Ompelulankoja
- Mittaus- ja merkkausvälineet
- Ratkoja
- Silitysrauta ja -lauta. Selvitä missä lämpötilassa valitsemasi kangas silitetään!
- Ompelukone

Materiaalit:
- Kangasta kangasmerkkiin
Suosittelen materiaaliksi joustamatonta tai vain vähän joustavaa kangasta. Jos materiaali on ohutta tai joustavaa, siihen voi silittää tukikankaan kiinni.
- Pitsiä (40 cm riittää isoon kangasmerkkiin)
- Huopatukikangasta
- Koristeluun tarvikkeita

LUE OHJE KOKONAAN ENNEN TYÖSKENTELYN ALOITTAMISTA!


Valmistamme syötävän söpön kuppikakku kangasmerkin, jonka ympärille tulee kaksi kerrosta pitsiä. Kaikki materiaalit on ostettu Eurokankaasta. Tästä lähtee: Leikkaa haluamasi kuvio irti kankaasta.  Merkin ei tarvitse olla pelkästään ympyrän muotoinen, vaan se voi olla neliö tai vaikka sydän. Leikkaa samankokoinen pala huopatukikangasta. 


Huopatukikankaan toisella puolella on liimaa. Liimapuolen erottaa siitä, että se välkehtii. Aseta liimapuoli kuviollisen kankaan pohjaa vasten ja kuumenna silitysraudalla nämä kaksi kiinni toisiinsa. Kankaita saa painella ihan kunnolla useamman minuutin ajan, mutta älä pidä rautaa yhtäjaksoisesti kovinkaan pitkään kankaiden päällä! Ole myös varovainen, etteivät herkemmät kankaat pala. Jahka kuviollinen kangas ja huopatukikangas eivät enää irtoa toisistaan, silitys on valmis.


Seuraavaksi ompelemme merkin reunan niin, ettei se ala purkumaan. Säädä ompelukone tiheälle siksakille. Siksakista tulee leveä reuna. Kuvassa näkyvän kapean reunan pystyy tekemään ompelukoneen napinläpi -asetuksilla. Pärrää kangasmerkin reunan ympäri tiheää ommelta. Jos ensimmäisestä kerroksesta tulee vähän harva, ompele toinen päälle.


Jahka kangasmerkki on valmis, voimme lisätä siihen pitsin. Ompele pitsin päät kiinni niin, että pitsinauhasta tulee ympyrä. Harsi käsin pitkää tikkiä pitkin pitsin alalaitaa koko matkalta. Kiristä pitsistä sopivan kokoinen ympyrä ja päättele lanka. Huolehdi siitä, että pitsi rypyttyy tasaisesti koko pitsiympyrän matkalta. Tämän jälkeen harsi pitsi kiinni kangasmerkin pohjaan. Pitsin saa helposti tasaisesti niin, että piirtää ympyrän kangasmerkin pohjaan, ja harsii pitsin tätä ympyrää mukaillen. Harsinnat tullaan vielä purkamaan, joten älkää turhaan ommelko niitä liian hienosti. Pitsi harsitaan kiinni siitä syystä, että kohta ommellaan, ja pitsi pysyy harsittuna paremmin paikoillaan eikä mene ihan vinoon.


Ompele pitsi ompelukoneella kiinni. Voit ommella suoraa tikkiä siksakin reunaa pitkin, tai sitten vielä yhden kerroksen siksakkia kangaspinssin reunaa pitkin. Näin pitsi jää tukevasti kiinni! Viimeistele kangasmerkki purkamalla harsinnat ja silittämällä pitsin reunat ulospäin. Jos pitsin reunat jättää kangasmerkin alle, kangasmerkki kupruaa ikävästi. Merkistä tulee tasaisempi, kun pitsit on silitetty sivuille.


Valmis kangasmerkki odottaa pääsyä takin hihaan, laukun kylkeen tai liivin rintamukseen! Kangasmerkkiä voi vielä koristella helmillä tai pienellä ruseteilla. Jos kangasmerkistä haluaa muuntaa rintaneulan, tämä tapahtuu helposti liimaamalla pinssin kangasmerkin pohjaan.

Muistakaa, että kun tehdään käsitöitä, lopputulos saa olla käsintehdyn näköinen! 
Kiitos lukemisesta!

- Päivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti