sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Joulukalenteri: Luukku 3

Moikkatimoi kaikki! On aika avata Street Fashion Finlandin joulukalenterin kolmas luukku!


Satu tässä SFF:n ylläpidosta kirjoittelee. Joulua ei ole juhlittu meidän perheessä enää vuosiin, siispä kovin kummoisia paineita ei tarvitse siitä tänäkään vuonna ottaa. Joulu on meille rentoa yhdessäoloa, hyvää ruokaa ja sauna... tai itse asiassa ei saunaa, koska saunamme on täynnä muuttotavaroitani. Siispä ei saunaa. Onneksi asia tuli tietooni jo tässä vaiheessa, niin osaan jotenkin henkisesti varautua asiaan.

Tässä luukussa ei mennä saunaan, vaan minä kerron miten tehdään kaksivärinen peruukki! Mikäli ei halua useampaa väriä peruukkiinsa, tätä ohjetta voi käyttää ihan vain peruukin tuuhentamiseen lisäämällä sekaan peruukin väristä hiusta. Sinun ei ole myöskään pakko tehdä pelkästään kaksiväristä peruukkia, vaan värejä saa lisätä juuri niin paljon kun niitä omasta varastosta löytyy.


Valitsen projektiani varten sellaisen peruukin, mihin en ole tyytyväinen. Uutta tai hyvää peruukkia ei kannata lähteä heti muuttamaan etenkin, jos tykkää siitä sellaisena kuin se on. Tässä peruukissa on ongelmana sen siniharmaa väri, mikä ei halua sopia yhteen minkään kanssa. Peruukki on myös todella ohut ja menee latvoista helposti takkuun. Tietenkin, jos sinulla on mielessäsi aivan tietynlainen kaksivärinen peruukki, millaisen haluaisit, voit sitä varten tilata uudet peruukit, mitä lähteä työstämään. Mitä uudempia peruukit ovat, sitä nopeammin projekti etenee, koska uuden peruukin hius on hyvälaatuista ja näin ollen helppoa käsitellä. MUTTA tässä tapauksessa olen päättänyt antaa uuden mahdollisuuden kahdelle huonolle peruukille, mitä en sellaisenaan enää käyttäisi.

Tarvikkeet:
- Kaksi eri väristä peruukkia
- Hyvä peruukkipää
- Hiusharja ja kampa
- Pinnejä ja hainhampaita
- Ompeluneula ja ompelulankaa
- Terävät sakset
- Jotain millä keittää vettä (vedenkeitin tai kattila)

Projektin kesto:
Kannattaa varata pari päivää

Alkuvalmisteluna pese ja harjaa peruukki kokonaan auki.


Kaksivärinen peruukki tehdään tässä ohjeessa ompelemalla uutta hiusnauhaa vanhan peruukin hiusverkkoon kiinni.  Mitä korkeammalta uusi väri pääsee lähtemään, sitä enemmän se näkyy peruukissa. Aloitan työni etsimällä peruukista peruukkiverkon korkeimman kohdan aivan päälaelta. Työskentelyni ajan pidän peruukin hiukset poissa tieltä hainhampaalla ja hiuspinneillä.


Tehdäkseni kaksivärisen peruukin tarvitsen - sinisen lisäksi - toisenväristä hiusnauhaa. Minulla on tallessa huonokuntoisia peruukkeja, mitä ei voi enää käyttää mihinkään. Valitsen sellaisen peruukin, mikä on suurinpiirtein saman pituinen kuin on siniharmaa peruukki. Näin minun ei tarvitse leikata siniharmaata peruukkia, jotta se olisi samanpituinen uuden hiusnauhan kanssa. Radikaalisti kahden eri pituisen peruukin yhdistäminen kyllä onnistuu, mutta lopputulos voi näyttää oudolta.

Puran itselleni hiusnauhaa pinkistä peruukista. HUOM! Älä leikkaa hiusta poikki!!! Irrota varovasti peruukista hiusnauhaa, koska nauha on helppo ommella kiinni toiseen peruukkiin. Irrottamisessa käytän teräviä saksia tai ratkojaa. Saadakseni oikein muhkean uuden peruukin, minun täytyy ratkoa melkein kaikki hiusnauha irti pinkistä peruukista.


Ompelen pinkkiä hiusnauhaa kiinni siniharmaaseen peruukkiin. Aloitan ylhäältä ja lähden etenemään kohti niskaa. En liimaa hiusnauhaa, koska liimaukset harvemmin kestävät harjaamista. Ompelu on helppoa, kun pidän peruukin peruukkipäässä, jolloin hiusverkko pysyy koko ajan kireänä. Tässä peruukissa siniharmaata hiusnauhaa on hyvin harvassa ja verkossa yli sentin kokoisia koloja! Näihin koloihin on hyvä ommella uutta hiusta. Laitan pinkkiä hiusnauhaa yleensä kaksi kerrosta päällekäin. Liian paljon ei saa hiusnauhaa laittaa päällekäin tai ommella hiusnauhoja kylkikylkeen. Muuten hiuksesta muodostuu köntsä, mikä alkaa painua näkyviin peruukin pintaan.

Käsin ompelu ei ole vaikeaa, mutta se ottaa aikaa. Ei kannata kiirehtiä ompelemalla huonosti esimerkiksi liian pitkää tikkiä, koska huono tikki hajoaa peruukkia harjatessa. 

Itse ompelen pinkkiä hiusnauhaa tasaisesti kaikkialle peruukissa. Voit itse päättää, miten haluat kaksivärisyyden ilmenevän peruukissasi ja sitä mukaa kiinnität hiusnauhaa haluamiisi kohtiin.


Tältä peruukki näyttää, kun siinä on minusta riittävästi uutta hiusnauhaa. Älä unohda laittaa myös otsahiuksiin uutta väriä!


Seuraavaksi keitän vettä ja kaadan peruukin päälle. Kiehuva vesi poistaa peruukista pörröisyyttä ja suoristaa hiukset. Mikäli peruukkisi on esimerkiksi kihara ja et halua suoristaa sitä, voit pestä peruukin lämpimässä vedessä. Jos peruukit ovat kunnossa ja hiusnauha asettuu uuden sekaan ongelmitta, ei peruukille tarvitse tehdä mitään pesua.


Viimeisenä toimenpiteenä leikkaan peruukin todella terävillä saksilla. Liian pitkät otsahiukset ja huopaiset latvat saavat lähteä. Lopputuloksena meillä on kaunis kaksivärinen ja täysin suora peruukki. Tätä on hyvä käyttää sellaisenaan tai lähteä tekemään siihen haluamaansa kampausta.

Mikäli haluaa monivärisen peruukin, mutta ei pysyvää ratkaisua, niin tässä muutama ehdotus:
- laita kaksi peruukkia päällekäin, jolloin saat eri värisen päälaen kuin mikä niskaan tuleva hius on.
- ompele hiusnauhaa kiinni peruukkiklipseihin ja kiinnitä nämä peruukkiin.

- Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti