perjantai 1. joulukuuta 2017

Joulukalenteri: Luukku 2

Hyvää joulukuun toista päivää! Tämä on Street Fashion Finlandin joulukalenteri!
Minä olen ylläpidosta Päivi ja olen valmistanut käsityöluukun.

Olen siis tämä piikkitukka. Photo by Pixeffect photography

Joulu sujuu minulta ilman kiirettä, koska perheessäni ei juhlita joulua. Vaikka en saa joululahjoja perheeltäni, toivon silti aina yhtä asiaa: Toivon, että perheeni kokoontuisi yhteen jouluaattona. Meidän kaikkien lasten ollessa aikuisia yhteinen jouluaatto ei enää ole itsestäänselvyys. Joulupöydän ympärille kokoontuminen tuo meidät ja meidän kuluneen vuotemme yhteen. Näkee, miten olemme vanhenneet ja mitä on muuttunut.

Vaikka minä en saa aattona joululahjoja rakastan silti tehdä niitä! Nyt esittelen teille helpon ja käytännöllisen lahjaidean. Jos sakset pysyy kädessä ja osaat käyttää ompelukonetta, voit valmistaa joululahjaksi pienen laukun matkapuhelinta varten! Erilaisia laukkumalleja on olemassa yhtä paljon kuin löytyy maailmasta kankaita ;). Pientä kännypussia voi pitää kaulassa tai kuljettaa hartialla.


 Välineet:
- Sakset
- Ompeluneuloja ja nuppineuloja
- Ompelulankoja
- Mittaus- ja merkkausvälineet
- Ompelukone (jos ei halua kokonaan käsin ommella) 
- Silitysrauta ja -lauta. Selvitä missä lämpötilassa valitsemasi kangas silitetään!

Materiaalit:
- Kangasta ulkopintaan
- Kangasta sisäpintaan
- Kangasta hihnaan
Suosittelen materiaaliksi joustamatonta puuvillaa, koska sitä on helppo työstää.
- Neppareita tai jokin muu mekanismi laukun sulkemiseen
- Pitsejä, nauhoja, vinonauhaa, sekä koristeluun tarvikkeita

Määrät:
- Kankaita 2 kpl
18 cm x 18 cm (+saumavarat) Koko vastaa älypuhelinta
22 cm x 18 cm (+saumavarat) jos tekee pussin älypuhelimelle, joka on suojakotelon sisällä 
- Kangasta hihnaan
70 cm - 1 m pituus, 4 -6 cm leveys
- Pitsiä 
2 x pussin leveys jos laittaa vain yhden pitsinauhan
4 x pussin leveys jos laittaa kaksi pitsinauhaa
- Vinonauhaa 1 x pussin leveys
- 1 kpl neppari
- Satiininauhaa, helmiä yms. koristelutarvikkeita oman mielensä mukaan

LUE OHJE KOKONAAN ENNEN TYÖSKENTELYN ALOITTAMISTA!

Tämä ohje sopii henkilölle, kenellä on kokemusta ompelemisesta. Aloittelijoiden kannattaa pyytää apua kokeneemmalta ompelijalta.


Näistä materiaaleista valmistamme herkullisen laukun, johon tulee turkoosi sisäpuoli. Laitamme vaaleanpunaista pitsiä ja liilaa nauhaa pussin ylälaitaan. Silitä kankaat, pitsit ja nauhat suoraksi ennen työskentelyn aloittamista. Ohjeessa käytetyt materiaalit on ostettu Eurokankaasta.


Ensimmäiseksi laitamme kiinni pitsin ja koristenauhan. Leikkaa pitsiä 2 x laukun leveys. Rypytä pitsi harsimalla käsin pitkää tikkiä pitsin keskeltä. "Tiivistä" pitsi sopimaan laukun leveyteen ja ompele koneella kiinni. Tämän jälkeen aseta nauha pitsin päälle ja niin ikään ompele koneella kiinni. Minä halusin nauhan olevan vähän kapeampaa, joten taitoin sen keskeltä ja silitin.


Seuraavaksi kokoamme laukun ja vuorituksen. Ompele ensin pitkä pystysauma, ja tämän jälkeen laukun alalaita. Kun ompelet alalaidan, jätä pystysauma keskelle. Näin tämä sauma jää laukun keskelle taakse piiloon.

Laita vuoritus laukun sisään niin, että sen ja ulkopinnan pitkät saumavarat ovat vastakkain. Kaikki saumavarat jäävät kahden pussin väliin piiloon ja näin laukusta tulee sellainen, ettei sen saumavarat näy ulkopuolelle. Ompele vuoritus ja ulkopinnan kangas toisiinsa kiinni laukun suun ympäri (älä ompele laukun suuta kiinni!). Näin kankaat pysyvät kiinni toisissaan, kun aloitetaan vinonauhan kiinnitys.


Aseta nauha laukun ulkopuolelle noin 0,5 - 1 cm päähän pussin yläreunasta oikeat puolet vastakkain. Ompele pussin suun ympäri nauha kiinni. Tämän jälkeen käännä silittämällä vinonauha laukun sisäpuolelle. Tikkaukset jäävät nauhan sisäpuolelle piiloon. Nauhan päät voi ommella kiinni toisiinsa koneella tai käsin. Seuraavaksi tarvitsemme hihnan.


Valmista hihna silittämällä pitkät reunat tasaisesti keskelle ja tämän jälkeen taittamalla koko hihna kaksinkerroin. Näin hihnasta tulee varmasti tukeva! Päällitikkaa laidasta kiinni.


Laita valmis hihna vinonauhan kulman alle laukun sisäpuolelle. Neulaa hihna sekä koko nauha kiinni. Ompele koneella laukun oikealta puolelta joko vinonauhan alalaitaa pitkin tai vinonauhan reunasta. Näin vinonauha sekä hihna kiinnittyvät! Voit vielä ommella muutamalla tikillä hihnan kiinni laukun ylälaitaan (viimeinen kuva).


Viimeiseksi laukun suuhun laitetaan sulkumekanismi, joka voi olla ommeltava neppari


Sellainen siitä tuli! Jos kangas on hauskasti kuvioitu, ei laukku tarvitse sen suurempia koristeita.


Tässä laukussa pitsi tulee yläreunassa olevan vinonauhan alta ja siinä on koristeena siirrettävä pieni rusetti.


Kivoilla väreillä ja näppärillä koristeilla yksinkertaisistakin kankaista saa valmistettua todella hienoja asusteita. Yksiväristä kangasta voi tehostaa ompelemalla siihen esim. helmiä tai rusetteja. Ompele koristeet käsin kiinni, älä liimaa. Liimatut esineet tuskin pysyvät menossa mukana. 


Jos ei tiedä millaisen pussin tekisi, kannattaa valmistaa sellainen, mikä sopii vaikka suosikkivaatteeseen.
 

Muistakaa, että kun tehdään käsitöitä, lopputulos saa olla käsintehdyn näköinen! 
Kiitos lukemisesta!

- Päivi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti