lauantai 16. joulukuuta 2017

Joulukalenteri: Luukku 16

Hyvää iltaa ja tervetuloa ompelemaan Street Fashion Finlandin joulukalenterin johdolla!

Minä olen käsistäni kätevä ylläpitäjä Päivi. Olen valmistanut tämän joulukalenterin käsityöluukut. Nyt neuvon vähän vaativamman mutta erittäin käytännöllisen asusteen valmistuksen: Reppu! Loistava lahjaidea ja tarpeellinen aivan jokaiselle. Tämä ohje sopii henkilöille, keillä on kokemusta ompelemisesta. Aloittelijoiden kannattaa pyytää apua kokeneemmalta ompelijalta. Ohjeen kangasreppu valmistuu ihan perus ompeluvälineillä ja -tekniikoilla, ja esim. Eurokankaasta saatavilla tarvikkeilla. Ei tarvitse omistaa mitään ihmeellisiä laitteita päästäkseen nättiin lopputulokseen tai hallita vaikeita ompelutekniikoita saadakseen työvaiheet tehtyä. 

Teemme "saumattoman" repun, johon tulee kaksi pientä taskua eteen ja säädettävät olkaimet. Repun suu vedetään umpeen nyörillä ja tämä peitetään kannella.

  
Välineet:
- Sakset
- Ompeluneuloja ja nuppineuloja
- Ompelulankoja
- Mittaus- ja merkkausvälineet
- Ompelukone
- Silitysrauta ja -lauta. Selvitä missä lämpötilassa valitsemasi kangas silitetään! 
- Kiinnitysvälineet neppareihin ja sirkkoihin. Tulevat yleensä pakkauksen mukana + vasara


Materiaalit:
- Kangasta ulkopintaan
- Kangasta sisäpintaan
(suosittelen materiaaliksi joustamatonta puuvillaa, koska sitä on helppo työstää)
- Tukikangasta 
 - 3 kpl neppareita tai jokin muu mekanismi repun ja sen taskujen sulkemiseen
- 10 kpl sirkkoja
- 1 m nyöriä
- 2 kpl T-solkea
- 2 kpl lenkkiä
+ vetoketju
+ stoppari


Osat ja määrät (muista lisätä saumavarat!): 
- Kansi 26 cm x 23 cm (pyöristä reuna)
- Lenkki 22 cm x 10 cm
- Reunanauha 90 cm x 10 cm
- KylkiEtusivuKylkiTakasivu kangaspala  90 cm x 40 cm. Yksi kylki on 13 cm x 40 cm. Yksi sivu on 32 x 40 cm. 
- Pohja 13 cm x 32 cm
- 2 x olkain 80 cm x 10 cm
Huom! Olkaimen leveys riippuu T-soljen koosta!
- 2 x olkainlenkki 12 cm x 10 cm
- 2 x taskun kansi 10 cm x 12 cm (pyöristä reunat)
- 2 x tasku 15 cm x 12 cm

Valmistin ohjeessa näkyvän repun Japanista ostetusta 110 x 60 kokoisesta kangaspalasta, joka riitti nippanappa! 1 m kangasta riittää varmasti ohjeen reppuun.  

HUOM!
Jos kangas on kuvioitu, leikkaa 2 kpl kappaleet vastaamaan toisiaan ja pidä huoli, että kuvioiden suunta pysyy joka kappaleella samana.

Vuoritus:
- Kansi 26 cm x 23 cm
- 2 x taskun kansi 10 cm x 12 cm
- 2 x tasku 15 cm x 12 cm
- KylkiEtusivuKylkiTakasivu kangaspala  90 cm x 40 cm. Yksi kylki on 13 cm x 40 cm. Yksi sivu on 32 x 40 cm. 
- Pohja 13 cm x 32 cm
Jos aiot tehdä reppuun sisätaskun, takasivu voi olla erillinen kappale.


LUE OHJE KOKONAAN ENNEN TYÖSKENTELYN ALOITTAMISTA!

Aloitamme repun valmistuksen kokoamalla sen osat. Ensimmäiseksi silitä tukikankaat kiinni. Koska ohje ei ole aloittelijoille ja tukikangas on omanlaisensa mielipidekysymys, luotan kykyynne arvioida itse, mitkä kohdat repussanne kaipaavat tukikangasta. 

TASKUT


Pieniä taskuja repun eteen ei ole pakko tehdä, mutta itse koen ne tarpeellisiksi tai vähintäänkin kivaksi yksityiskohdaksi. Huomatkaa, miten taskut ja niiden kannet on leikattu niin, että kuvion suunta pysyy oikeana ja linja samana. Ota kappale ulkopinnan kangasta ja vastaava kappale vuorikangasta. Laita oikeat puolet vastakkain ja ompele yhteen. Saumojen suoruuden voi varmistaa ompelemalla kaavan laitaa pitkin tai jäljentämällä kaavan kankaaseen (kuva alla) ja ompelemalla merkattua linjaa pitkin.


Leikkaa liika saumavara pois. Käännä ja silitä. Pidä huoli, ettei kangasta jää sauman sisään silitettäessä. Taskujen kannet voi jättää auki toisesta päästä. Taskuja tehdessä jätä keskelle ylös muutaman sentin aukko, jonka kautta tasku käännetään oikeinpäin. Aukon voi ommella käsin umpeen jahka tasku on silitetty.

Alla näkyy valmiit taskujen osat. Jätämme ne odottelemaan vähäksi aikaa.


KANSI


Repun kanteen tulee niin ikään ulkopinnan kangasta ja vuorikangasta. Kokoa kansi samalla tavalla kuin teit taskujen kannet: Oikeat puolet vastakkain, ompelua, ympäri ja silitys. Kannen suoran pään voi jättää kokonaan auki.


Kannen yhteydessä teemme lenkin. Nämä kaksi kiinnitetään samaan aikaan reppuun ja hommaa helpottaa kovasti se, että kansi ja lenkki ovat jo valmiiksi kiinni toisissaan. Silitä lenkin pitkien sivujen  reunat taittumaan sisäpuolelle noin 1 cm verran. Tämän jälkeen taita kangas keskeltä ja silitä kaksinkerroin. Ompele päältä ja läheltä reunaa. 

Ompele valmis lenkki kannen suoraan päätyyn kiinni kuvan osoittamalla tavalla. Tämän jälkeen kansi on valmis ja jää odottamaan kiinnitystä.


 OLKAIMET


Olkaimet ommellaan samalla tavalla kuin tehtiin lenkki: Silitä pitkien sivujen  reunat taittumaan sisäpuolelle noin 1 cm verran. Tämän jälkeen taita kangas keskeltä ja silitä kaksinkerroin. Ompele päältä ja läheltä reunaa kaikki neljä kuvassa näkyvää kappaletta. Huomioi, että T-solki täytyy sopia olkaimeen. Olkain ei saa olla liian iso tai pieni (kuva alla).


Lyhyet olkainlenkit tulevat säädettävien hihnojen alaosaan. Taita lenkit keskeltä pituussuunnassa. Laita metalli/muovilenkit taitteeseen ja ompele olkainlenkkien päät yhteen niin, etteivät metallirenkaat pääse karkaamaan.


Nyt olkain pujotellaan solkien joukkoon sillä tavalla, että olkaimesta tulee säädettävä. Kyseistä voi olla vaikea ymmärtää, miksi kehotan ottamaan jonkin valmiin laukun tai repun viereen ja katsomaan siitä, miten hihnasolki systeemit menevät. Ensimmäiseksi olkain kiinnitetään T-soljen keskiosaan. Hihnan vapaa pää viedään olkainlenkin metallisojen läpi takaisin ja T-soljen läpi. Pieni olkainlenkki jää syntyneeseen silmukkaan.


 Tasaa olkaimet ja näin ne on valmiit!


Tällä hetkellä meillä on tämän verran osia työnalla:


VUORITUS


Jahka saadaan vuoritus kokoon, voimme aloittaa repun lopullisen kokoamisen. Repun sisäpuolelle voi ommella esim. vetoketjullisen taskun. En neuvo kyseistä tämän ohjeen yhteydessä. Repussa on aivan riittävästi työvaiheta ilman yhtä vetoketjullista taskuakin. Joten: Jos ette osaa tehdä vetoketjullista taskua, voitte jättää kyseisen välistä tai tehdä helpomman taskun. Jos osaatte tehdä vetoketjullisen taskun, niin todennäköisesti pystytte tähän ilman kuvallista ohjettakin. 

Kokoa vuoritus ompelemalla kyljet ja sivut kiinni toisiinsa. Jos vuoritus koostuu ulkopinnan tapaan vain yhdestä kappaleesta, on saumojakin tällöin vain yksi. Kiinnitä pohja. Saumoja voi halutessaan huolitella saumurilla tai ompelukoneen siksak -asetuksella.


Keltainen taskupussi <3.


TASKUJEN KIINNITYS


Repun pienet taskut kiinnitetään tässä vaiheessa. Koska ulkopinnan kangas on yksi iso pala, sivut ja kyljet kannattaa erotella toisistaan esim. silittämällä taitteen niiden kohdalle (kuva yllä). Aseta taskut tasaisesti noin 4 cm päähän repun alalaidasta etsivun päälle ja ompelen päältä kiinni. Älä ompele taskun suuta kiinni.


Aseta taskujen kannet taskujen yläpuolelle kuvan osoittamalla tavalla (yllä). Ompele kiinni 1 cm - 1,5 cm päähän taskun suusta (alla). Silitä taskun kansi kääntymään alaspäin taskun ylle. Leikkaa saumavara lyhyeksi (ei liian lyhyeksi!). Ompele kannen päältä kaksi tikkausta: Toinen läheltä reunaa ja toinen 0,5 cm päähän reunasta. Tarkoitus on saada lyhyeksi leikattu saumavara jäämään taskun kannen alle piiloon näiden kahden tikkauksen väliin.


Taskut on kiinni!


 OLKAIMET JA POHJA

Nyt olkaimet. Kiinnitä ne taskujen vastakkaiselle sivulle alalaitaan noin 4 cm päähän kyljistä. Olkaimet laitetaan ylälaidasta kiinni vähän myöhemmin! Tämän jälkeen repun sivun voi ommella kiinni, koska seuraavaksi laitetaan pohja kiinni. Olkaimet jäävät pohjan ja takasivun välisen sauman sisään nätisti.


Kun pohja on kiinni, voi vuorituksen laittaa sisään. Jos vuorituksessa on tasku, aseta vuori niin, että tasku on "selkää vasten" eli olkaimien kanssa samalla sivulla. Ompele ympäri repun yläreunan, jotta vuoritus ja ulkopinnan kangas jäävät kiinni toisiinsa.


 KANSI

Seuraavaksi on kannen ja olkaimien ylälaidan vuoro. Kiinnitä olkaimet kannen sivuihin kiinni (toinen kuva alla). Laita kansi takasivun keskelle noin 4 cm päähän repun ylälaidasta (kolmas kuva alhaalla). Ompele kiinni.   


Nyt olkaimet ja lenkki tulevat siististi kannen alta. Reunanauhan kiinnitys viimeistelee repun!

REUNANAUHA

Laita reunanauha kuvan osoittamalla tavalla (alla) ja ompele kiinni 4 cm päähän ylälaidasta. Ompele reunanauhan päät yhteen. Jahka nauha on kiinni ympäri repun yläreunan, silitä se kääntymään repun sisäpuolelle. Kannen reunan täytyy jäädä reunanauhan sisäpuolelle.


Taita reunanauhan laita sisään. Kiinnitä ompelemalla käsin tai tikkaa päältä ommeljuovaa pitkin.

NEPPARIT, SIRKAT JA NYÖRI

Viimeisinä työvaiheina laita nepparit taskuihin ja kanteen. Kiinnitä sirkat reunanauhaan ja pujota nyöri niiden läpi. Nyöriin voi laittaa jonkinlaisen stopparin, joka estää sitä karkaamasta. Silitä reppu hyvin ja se on sillä selvä! Repusta on helppo tehdä värikkäämpi valmistamalla esim. kyljet ja olkaimet eri värisestä kankaasta.

Muistakaa, että kun tehdään käsitöitä, lopputulos saa olla käsintehdyn näköinen! 
Kiitos lukemisesta!

- Päivi

2 kommenttia:

 1. Hitsi miten kiva ohje! Tein vast ikään kyllä uuden repun/laukun mutta ei niit ikinä voi olla liikaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Myrsky! Olisi todella kiva nähdä millaisia reppuja ja laukkuja olet valmistanut :). Sitten kun ei enää itselleen uusia reppuja/laukkuja mahdu, voi alkaa tehdä niitä ystäville lahjoiksi X).

   T: Päivi

   Poista