perjantai 15. joulukuuta 2017

Joulukalenteri: Luukku 15

Moikkatimoi! Satu tässä!


Talvisin, kun seikkailen ulkona katumuotivärmeissäni, kuulen usein kysymyksen: Eikö sinulla ole kylmä? Kavereiden esittämänä tämä vielä menee, mutta silloin kun tuntemattomat ihmiset alkavat tiedustella kauppajonossa mahdollisuuttani saada hypotermia, minusta menee huolehtimisen tarve vähän liian pitkälle. Tässä päivityksessä esittelen miten syntyy runsas ja lämmin talviasukokonaisuus minun mieleeni.


Aloitan pukemalla päälleni, alusvaatteiden lisäksi, sukkahousut. Ihonvärisiä sukkahousuja voi pukea useammat päällekäin. Silloin kun lukemat mittarissa alkavat pudota reilusti nollan alapuolelle, suosittelen kuitenkin turvautumaan jo housuihin tai todella paksuihin sukkahousuihin. Otan alushameen ja nostan sen ylös kainaloihini. Kuminauhavyötärön ansiosta hameen saa asettumaan sekä vyötäisille että kainaloihin.


Otan pitkän hameen ja nostan kainaloihin alushameen seuraksi. Suljen vetoketjua niin pitkälle selkään kuin pystyn. Kun hame kiristyy riittävän kireälle, pysäytän hakaneulalla vetoketjun, jotta se ei voi valua auki. Vetoketjua ei kannata sulkea liian kireälle, koska muuten kun kumarrun vähänkin, kuuluu selästä repeävä ääni. Jos epäilen hameen alkavan valua pois kainaloistani, kiinnitän sen hakaneulalla alushameeseen. Jos alushame uhkaa valua, työnnän hakaneulan rintaliiveihin asti kiinni.

Hameen voi tietenkin pukea ihan normaalistikin vyötärölle, mutta minä en pidä pitkistä helmoista, miksi hilaan hameen aina niin ylös kuin pystyn. En kuitenkaan halua pätkäistä hyvän hameen helmaa... Hameen käyttämistä "mekkona" kannattaa kokeilla, koska sillä tavalla voi löytää uusia ulottuvuuksia pitkiin hameisiinsa.


Laitan ensimmäisen paidan päälleni. Ensimmäisenä paitana suosin melko yksinkertaista ja ihoa myötäilevää paitaa.


Laitan toisen paidan päälleni. Tämä paita on isompi ja siinä on lyhyemmät hihat ja helma. Kuten kuvasta näkyy, paidat eivät asetu mitenkään yhteen


Nostan paitojen hihat samalle korkeudelle niin, että turkoosit resorit pilkottavat hieman esiin väriä tuoden. Teen keltaisen paidan alalaitaan siistin laskoksen. Paita nousee ylemmäs, ja sekä turkoosi että pinkki resori näkyvät. Peitän laskoksen leveillä vöillä. Vyöt tuovat asuun väriä, mutta ennen kaikkea korostavat vyötäröäni, mikä muuten katoaa paksujen paitojen ja leveästi asettuvan hameen helman alle.

Asukokonaisuuteni on nyt yläosastaan valmis. Kaksi paksua hametta ja kaksi paksua paitaa pitävät keskivartaloni varmasti lämpimänä!


Jalat pidän lämpimänä pukemalla useammat sukat päällekäin. Suosin värikkäitä, mutta muuten aika yksinkertaisia sukkia. Jos sukat ovat kovin yksityiskohtaisia, niitä olisi vaikea pukea päällekäin ilman, että kuvio sukissa näyttäisi katkeavan.


Ensin laitan vaaleimmat sukat, eli tässä tapauksessa valkoiset. Näiden päälle puen keltaiset sukat. Huomatkaa vasemmassa nilkassa oleva pieni laskos. Keltainen sukka on yhtä pitkä kuin valkoinen, miksi lyhennän sukkaa tekemällä laskoksen nilkkaan. Laskos on siisti ja ei näy läpi muista sukista. Mikäli seuraava jalkaan laitettava sukka on kovin ohut, voin alle laitettavalla sukalla korostaa päälle laitettavan sukan väriä. Tässä tapauksessa haluan korostaa raitasukan keltaista väriä. Keskimmäisessä kuvassa voi verrata sukkia niin, että vasemmassa jalassa on keltainen sukka alla ja oikeassa ei. Huomatkaa taas laskokset nilkoissa, joilla lyhennän raitasukkia sopivan pituisiksi. Alimmassa kuvassa olen laittanut jalkaani vielä lyhyet lilat sukat. Vasemmassa jalassa sukka on vedetty pitkäksi jalkaan, jolloin siitä näkyy ikävästi läpi. Oikeassa jalassa sukkaa on taitettu kaksinkerroin. Sukka lyhenee, mutta eipä näy mitään läpi. Säärystimet peittävät laskokset nilkoissa ja kaksinkerroin taitetut sukat. Sukan kärjistä näkyy läpi, mutta koska minulle tulee talvinkengät jalkaan, en välitä asiasta. Jos minun pitäisi mennä hipsimään sukkasilteen sisätiloihin, pukisi lilojen sukkien alle vielä lisäsukat ja jättäisin jotkin toiset sukat pois. Sukkiakaan ei voi pukea loputtomasti päällekäin, miksi sukkien määrä kannattaa sovittaa kengän kokoon.


Viimeistelen lämpimän asukokonaisuuden koruilla ja peruukilla. Ennen kuin lähden ulos, niin teen jotain todella tärkeää: Puen talvivaatteet päälleni. Vaikka olisin menossa lähimmän kulman taakse kuvaamaan ja minulla olisi kuinka hyvät sisävaatteet päälläni, vilu iskee nopeasti. On huomattavasti mukavampi mennä ulos kunnon takissa, kaulaliinassa ja lapasissa. Valokuvia varten riisun talvivaatteet ja kuvaamisen jälkeen puen ne takaisin päälleni.

Lämpimiä katumuotihetkiä etenkin näin talveen toivoo:
Satu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti